lyoness_logofejlesztesi_terv_logo1

 

WEBÁRUHÁZAINK

ekisgepaszerszam

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi

Keresés

Új szabályok a keringető szivattyúkról!

Az Európai Unió energiamegtakarítást előmozdítani szándékozó projektjei közül kiemelkedő a 2005-ben kiadott EuP (Energy-using Products) irányelv, amelynek elsődleges célja, hogy olyan követelményrendszert (Ecodesign) határozzon meg a legjelentősebb energiafogyasztó berendezésekre, amely garantálja a megtakarítást, és így a környezeti terhelés csökkentését. Az épületgépészeti alkalmazások területén a keringető szivattyúkra vonatkozó szabályozás különösen fontos hatással bír.

grundfos-upswilo-rs

EuP irányelv a keringető szivattyúkról (641/2009/EC szabályozás)

Ez az irányelv csak a nedvestengelyű keringető szivattyúkra vonatkozik. Évente kb. 14 millió új keringető szivattyút értékesítenek az Európai Unió országaiban. A EUROPUMP (az európai szivattyúgyártók szakmai szövetsége) 2003-ban kidolgozta a keringető szivattyúkra érvényes energia címkézési módszert (A-G kategóriákra), amely a háztartási gépeknél már régen ismert volt. A besorolás a szivattyúra kiszámított energia-hatékonysági (EEI) index alapján történik.

Az EuP direktíva vonatkozó előírásai és a határidők:

  • 2013. január 1-től csak olyan nedvestengelyű keringető szivattyú hozható forgalomba, amelynél az energia-hatékonysági index EEI ≤ 0,27.
  • 2015. augusztus 1-től pedig a követelmény EEI ≤ 0,23.

Ennek megfelelően 2013-tól kötelező lesz feltüntetni a keringető szivattyúk adattábláján az EEI indexet.

Ha figyelembe vesszük, hogy egy családi ház összesített villamos energia fogyasztásából átlagosan 10-15% a keringetőszivattyúk részesedése, akkor világszinten az új szabályozásnak köszönhetően 2020-ig min. 23 TWh/év megtakarítás várható ezen a területen.

Gyakran feltett kérdések

K: Honnan tudom, hogy a szivattyú megfelel az új EuP előírásoknak?
V: 2013.január 1-től az EuP nedves tengelyű szivattyúkon rajta lesz a CE jelölés valamint az aktuális Energia Hatékonysági Index ( EEI ). 2015.augusztus 1-től ez az integrált szivattyúkra is érvényes lesz.

K: Az egysebességes szivattyúk is megfelelnek az új EuP előírásoknak 2013.január 1-től?
V: Nem. Kiváló energia hatékonyságot csak a változó sebességű szivattyúkkal lehet elérni.

K: Mennit tud a vásárló megspórolni, ha én energia hatékony szivattyút szerelek Be?
V: A vásárló akár 80%-os energia megtakarítást is elérhet, ha az átlagos D jelzésű szivattyúját EuP szivattyúra cseréli.

K: Az EuP előírásai tényleg sokat jelentenek a környezetvédelem szempontjából?
V: Igen! 2020-ra ez a szivattyúkra vonatkozó rendelet 23 milliárd kWh megtakarítást fog jelenteni, amely egyenlő 14 millió háztartás áramfogyasztásával.


{flike}{plusone}

Ajánlatot vagy rendelést az alábbi számon vagy e-mail címen tud kérni.
Forduljon hozzánk bizalommal.

Központ:
Cím: 2310 Szigetszentmiklós Petőfi utca 37.
Telefonszám: 06 24 / 516 516
E-mail: info@angazo.hu


Cégadatok:
Angazo Kft.
Székhely:
2315 Szigethalom Thököly Imre utca 40.
Adószám: 24789327-2-13
Cégjegyzékszám: 13-09-167432

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt biztosíthassuk látogatóinknak.