Faelgázosító Kazánok

Faelgázosító Kazánok


 A faelgázosító kazán egy felső és alsó térre osztott kazán. Az égési folyamat a megszokottól eltérően fentről lefelé történik. A felső részbe kell adagolni a fahasábokat, az alsó rész hevítő és gáz visszavezető szerepet tölt be. A felső térbe az égéshez elégtelen levegőt juttatnak, így füstgáz keletkezik amely jól éghető gázokat tartalmaz. Amikor megfelelő intenzitással égnek a hasábok a felső térben, megindul a ventilláció. Egy ventilátor egy kerámia szűkítőn keresztül szívja el a felső térből a gázt az alsó térbe, miközben a szűkítőn található furatokon keresztül friss ún. szekunder levegő táplálja az égést. A szekunder levegő hatására szúróláng tör be az alsó térbe, aminek olyan magas a hőmérséklete (1200°-1500°C), hogy fém felületre nem lehet rávezetni, ezért kerámiát használnak. Az itt kialakuló hő segíti a fa elgázosodását valamint ezt a forró gázt vezetjük rá a kazán oldalán hátulján és tetején lévő hőcserélőkre. Amennyiben a kazán hőmérséklete 64°C fölé emelkedik, elindul egy keringető szivattyú, ami elszállítja a hőt a felhasználási helyre. Esetleges túlmelegedés ellen egy úgynevezett hűtőhurok védi a kazánt azzal, hogy hidegvizet vezet egy beépített hőcserélőbe.

A faelgázosításról.

Egy fatüzelésû kazán mûködése alapvetõen 3 részre bontható:
   1. a fa hevítése és szárítása
   2. gázok képzõdése és elégetése
   3. a keletkezõ faszén elégetése.

Mindhárom fázis más-más feltételeket (levegõ, hõmérséklet) igényel az égési folyamat során.A hagyományos egytûzteres fatüzelésû kazánoknál az égés egyetlen szabályozási lehetõsége az égési levegõ elvétele vagy hozzáadása a huzatszabályozóval (kazánajtó nyitása/zárása), mely által a fenti folyamatok közül az ajtó éppen aktuális nyitottságától függõen az egyik folyamathoz túl sok, a másikhoz túl kevés levegõ áll rendelkezésre, az egyik folyamatnak a hõmérséklet megfelelõ, a másiknak nem.Ennek a tökéletlen szabályozásnak, ezáltal a nem optimális égési felteteleknek az eredménye, hogy rengeteg éghetõ anyag távozik a kéményen át gáz formályában vagy salakként, hamuként hátramarad a kazánban, azaz a hatásfok nagyon alacsony.A faelgázosító kazán használatával a maximális hõenergia kinyerhetõ a fából, éppen ezért kevesebb fára van szükség, csökkenthetõ a fûtési kiadás összege. Ezen túlmenõen a faelgázosító kazán nem igényel gyakori feltöltést, és nagy méretû fahasábok is betehetõek hasogatás nélkül.A faelgázosító kazán mûködése során az égési folyamat minden fázisának optimális feltételt biztosít, ezáltal érhetõ el 85% feletti hatásfok. A tökéletes égésnek köszönhetõen lényegesen kevesebb hamu képzõdik és a károsanyagkibocsátás is jelentõsen csökken.

A faelgázosító kazán felépítése és mûködése

A faelgázosító gyakorlatilag egy dupla tûztérrel rendelkezõ kazán. A felsõ tûztérben (tüzelõanyagtér) a fa elégetése, elgázosítása, az alsó tûztérben (égéstér) pedig a keletkezett gázok elégetése történik meg.

faelgazosito

A faelgázosító begyújtását követõen 200°C alatti hõmérsékleten kerül a fa kiszárítása a kazán felsõ tûzterében.

200-700°C közötti hõmérsékleten, a fa légszegény környezetben elég, melynek során gázok és faszén keletkezik.
Míg a faszén a két tûztér közötti rostélyon széndioxid keletkezése mellett elég, addig a fagáz a folyamat ezen szakaszában a légszegény környezet miatt nem ég el, hanem egy ventillátor (nyomó vagy szívó) segítségével az égõtér átömlõn keresztül továbbvezetésre kerül a faelgázosító kazán alsó égésterébe, ahol megfelelõ mennyiségû levegõ automatikus hozzáadásával történik meg a gázok elégetése. A faszén égése során keletkezõ szénmonoxid ugyancsak az alsó égéstérben kerül elégetésre.

Pro és kontra a faelgázosítás mellett.

A szabályozott égésnek köszönhetõen a kazán méretétõl, az adagolható fa mennyiségétõl függõen az égés akár 12 óráig is eltarthat folyamatos hõtermelés mellett, szemben a hagyományos kazánokkal, ahol az égési idõ kb. 1-2 óra egy töltettel.

Téli, hideg idõben a kazántól maximális teljesítményt várunk el, míg az átmeneti idõszakban már kevesebb teljesítmény is elegendõ a fûtés biztosításához. A faelgázosító kazán ventillátorának fordulatszám-szabályozásával a teljesítmény tág határok között állítható, így a kazán teljesítménye gyakorlatilag az igényeknek megfelelõen beállítható.

A viszonylag rövid idõ alatt nagy teljesítményt leadó égési folyamat során keletkezõ nagy mennyiségû forróviz eltárolásához a faelgázosító kazán szükségképpen egy jól méretezett tárolótartály (puffertartály) vizét melegíti fel a folyamatos felhasználás érdekében. Emiatt a napkollektoros rendszerekkel harmonizál (mindkettõ a puffertárolóban tárolja az elõállított melegvizet) tehát a késõbbiekben esetleg kivitelezésre kerülõ napkollektoros rendszerrel már meglévõ infrastruktúrára lehet csatlakozni.

A nagy darab fák tüzelésének lehetõsége munkát takarít meg a fûrészeléskor és hasításkor valamint a kialakításnak köszönhetõen a tisztítás egyszerû és gyors (a kevés hamunak köszönhatõen "tisztább" a takarítási munka).

A faelgázosító ellen szól a kezdeti beruházás magasabb összege, ami azonban a kevesebb tüzelõanyagfelhasználásnak köszönhetõen rövid idõ alatt megtérül.

Cégünk által forgalmazott kazánok:

 buderus_S121

Logano S121

  • Faelgázosító kazán családi házak, kisebb ipari épületek fűtésére
  • Hosszú élettartam, kedvező tüzeléstechnikai jellemzők
  • A tüzelőanyag nedvességtartalmától függő, akár 85%-os hatásfok
  • A rásegítő ventilátor szinte tökéletes égést, s ezáltal magas hatásfokot eredményez
  • Gravitációs és szivattyús rendszerekhez egyaránt alkalmas
  • Gazdaságos működtetéséhez háromjáratú szelepek, valamint puffer tároló beépítése javasolt
  • Kiválóan illeszthető Buderus fűtés, illetve napkollektor rendszerekhez kiegészítő hőtermelőként
  • 24kW-tól 38kW-ig
 További információ (.pdf)pdf
   

{flike}{plusone}

Ajánlatot vagy rendelést az alábbi számon vagy e-mail címen tud kérni.
Forduljon hozzánk bizalommal.

Központ:
Cím: 2310 Szigetszentmiklós Petőfi utca 37.
Telefonszám: 06 24 / 516 516
E-mail: info@angazo.hu


Cégadatok:
Angazo Kft.
Székhely:
2315 Szigethalom Thököly Imre utca 40.
Adószám: 24789327-2-13
Cégjegyzékszám: 13-09-167432

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt biztosíthassuk látogatóinknak.